Nederlands

Gewoon Nederlands – voor vrouwen door vrouwen

Wilt u in een klein groepje (4 tot 8 deelnemers) uw Nederlandse grammatica of taalvaardigheden verbeteren en meer zelfverzekerd zijn? Schrijf u dan in voor de gezellige cursus ‘Gewoon Nederlands’. Op basis van uw eigen doelstellingen kunnen de vaardigheden spreken, schrijven, lezen en luisteren aan bod komen. In een paar weken tijd gaat u met andere vrouwelijke cursisten aan de slag om uw doelstellingen te halen. Dit zijn lessen waarbij u ook de opgedane kennis in de praktijk gaat toepassen. We kunnen aan de hand van uw doelstellingen ook gerichte praktische toepassingen oefenen en behandelen, zoals het opstellen van een CV, een sollicitatiegesprek, een oudergesprek op school, vrijwilligerswerk, sporten, en speciale thema’s zoals carnaval kunnen ook aan bod komen.

Gedurende de cursus zullen we gebruik maken van computers en als u niet eerder met een computer, smartphone of tablet heeft gewerkt, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. We leren u de basisvaardigheden om met een computer te kunnen werken.

De cursus ‘Gewoon Nederlands’ wordt 3 dagen per week gegeven in Taalcentrum Zuid in Roggel en start om 09.30 uur en is om 11.45 uur afgelopen. Heeft u meer tijd en wilt u sneller? Dan is het mogelijk om de intensieve cursus te volgen. Dan bent u 4 dagen per week met het Nederlands bezig en krijgt u ook huiswerk.

Nederlands als 2e taal (NT2)

U leert het beste Nederlands met de cursus Nederlands als 2e taal (NT2). De Nederlandse taal is de basis van inburgering. Er zijn 2 niveaus: programma NT2 op B1 niveau en programma NT2 op B2 niveau. Na de cursus doet u het staatsexamen NT2. Als u het staatsexamen NT2 heeft gehaald dan hoeft u geen inburgeringsexamen meer te doen. In sommige gevallen moet u wel een cursus Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) volgen. Of dat voor u geldt, dat zoeken we graag voor u uit.

U gaat in kleine groepjes theorie en praktijklessen volgen om de vier vaardigheden voor het examen goed voor te bereiden. Hoeveel training u nodig heeft is afhankelijk van uw tempo en genoten vooropleidingen.  De avondcursussen zijn gemengd (mannen en vrouwen). Overdag zijn er bij voldoende interesse cursussen mogelijk voor alleen vrouwen. Schrijf u nu in voor de eerstvolgende cursussen in augustus en september.

ONA lessen

Na een aantal weken de ONA lessen te hebben gevolgd, is het dan zover. Vertellen over “wat kan ik, wat wil ik en hoe bereik ik dit”. De cursus duurt gemiddeld 32 uur en heeft een doorlooptijd van 12 weken. Aan de hand van 8 thema’s wordt een portfolio gemaakt. Over dit portfolio wordt uitgebreid gevraagd tijdens het examen ONA. Het examen kan worden aangevraagd wanneer u halverwege uw A2 traject bent (dit wordt door onze docent voor u gemonitord). Ook als u het Staatsexamen NT2 gaat afleggen dan moet u deelnemen aan het ONA examen. Proefexamens en voorbeeldexamens kunnen hierbij uitwijzen of u er klaar voor bent. De docent zal u advies uitbrengen om het examen aan te vragen.

Meteen aanmelden? Mail naar